Norsk rekord på Nicholas Lia!

Bilde: Bildebyrån. Patrick B. Kraemer

Nicholas satte norsk rekord på 100 fri i natt i VM i Melbourne, Australia🇳🇴🎉
Tiden ble 47,55.
Han kommenterer at han misset siste vending og tapte en del på det men er fornøyd med pers og ny norsk rekord. Han var kun 0,5 sek fra å gå til finale.
Vi i Bærumsvømmerne gratulerer så mye med en helt rå prestasjon!
Nicholas Lia avslutter VM med to stafetter. 4×50 medley lørdag og 4×100 medley søndag. Han gjør gode etapper med 20,69 på crawletappen på 4×50 og ikke minst med 46,52 💪🏻 på crawletappen på 4×100, der han startet litt bak og sammenligner det med å ligge i bølgebassenget på Risenga.
Ingen av lagene gikk videre selv om det var veldig nær på 4×50 medley.

Bilde: Bildebyrån. Patrick B. Kraemer

Bilde fra Norges Svømmeforbund
I tillegg så gratulerer vi Henrik Christiansen som tok sølv i VM på 800m fri med tiden; 7,31,48 og tok bronsemedalje på 1500m fri på den sterke tiden; 14,24,08.
Dette er stort for svømme Norge!

 

Motivert av verdens beste
Bilder: Bildebyrån
Fra «Norsk Svømming» Skrevet av Kim Pedersen

Det å være blant verdens beste og ha muligheten til å snakke med dem og se dem trene er motiverende for Nicholas. Intervjuet for denne artikkelen ble – forståelig nok – litt forsinket da han hadde falt i samtale med rumenske David Popovici.

Du blir kjent med mange stjerner i mesterskap og lærer hvordan andre trener. Å bli kjent med de beste svømmerne i verden gir

Bilde: Bildebyrån. Patrick B. Kraemer

deg også muligheten til å se at de bare er vanlige mennesker. Det er ikke noe spesielt med dem annet enn at de har trent godt og er veldig disiplinerte utøvere, sier Nicholas.

Å ha muligheten til å konkurrere internasjonalt er viktig for Nicholas og hans ambisjoner om å bli best i verden. Forskjellen på å konkurrere nasjonalt og internasjonalt er stor og jo mer erfaring han kan få mot de beste jo bedre.

Jeg vil gjerne bli best i verden på 50m fri. For å lykkes med det må vi se ut i verden og måle oss mot de beste. Det er lett å bli god i Norge, men skal du bli best i verden må du måle deg mot de beste. Det er stor forskjell på nasjonal og internasjonal svømming. Det merker man virkelig på mesterskap som dette.

Passet ikke inn i lagidretter

Nicholas er ikke sen til å innrømme at han har et stort konkurranseinstinkt. I likhet med lagkameratene på landslaget begynte han å svømme som baby, men stoppet igjen da gruppen hans skulle i det store bassenget fordi han syntes vannet var for kaldt. At han som 10-åring kom tilbake til svømmehallen skyldes det store konkurranseinstinktet.

– Jeg spilte fotball og bandy ganske lenge og så startet jeg svømming igjen fordi søsteren min svømte. Jeg så at det var ranking for årsklasser og jeg syns det var veldig coolt å se hvor man lå an i landet. Jeg har alltid likt å konkurrere alene. Selv om jeg var på fotballbanen var jeg sådan, jeg skal score mål. Jeg var kanskje litt ego på banen. Det passet ikke inn og så var det kjipt hvis jeg gjorde det bra og laget tapte, så svømming var kanskje bedre for meg.

Nicholas begynte i Bærumsvømmerne, hvor han har svømt siden. Hoved øvelsen hans er 50m fri, men han svømmer også fly og bryst. Alt annet enn rygg, som han sier.

Finland eller Norge?

At Nicholas skulle representere Norge i store mesterskap er ikke en selvfølge til tross for hans høye nivå. Ettersom moren hans er fra Finland og faren fra Norge, har Nicholas dobbelt statsborgerskap og han kunne derfor ha representert Finland hvis han ville.

Jeg har dobbelt statsborgerskap, så jeg har vært i stand til å sette finske rekorder tidligere. Jeg har finske juniorrekorder, men etter at jeg tok dem endret de reglene, så nå må du representere Finland internasjonalt for å sette finske rekorder. Jeg valgte å konkurrere for Norge fordi jeg alltid har bodd i Norge og svømt i Norge. Jeg har mye familie i Finland, men det var mest naturlig å svømme for Norge.

Det er ingen plan B

Nicholas kvalifiserte seg til det norske juniorlandslaget for første gang i 2017. I 2021 kvalifiserte han seg til seniorlandslaget, og han satser nå 100% på svømming.

– I utlandet er mange svømmere veldig disiplinerte fra de er små. De vil gjøre alt for å vinne. Hvis du gjør alt for å vinne, vil du vinne en dag. Det handler om å sette alt du gjør i livet til rette for suksess. Mange i utlandet gjør det, mens vi i Norge kanskje lever litt for godt. Akkurat nå svømmer jeg 100% og jeg har ikke tenkt noe over å studere mens jeg svømmer. For meg er det viktig å satse 100% på svømming, å gå all in. Det er ingen plan b. Det er bare én plan, og så går den som regel.

 

Følg Norges Svømmeforbund for mere oppdateringer innen svømming.